Grattis Lasse "Idolen" Lönndahl 80 år!

 
Sveriges äldsta tonåring Lasse Lönndahl fyllde 80 år den 19 augusti! 

Lasse som även brukar kallas för ”Sveriges Frank Sinatra” startade karriären som solist i Stockholms gosskör vid 12 års ålder. Då fick han sjunga för kungen och prinsessorna på Haga.

Lasse växte upp i ett barnrikehus i Stockholm med mamman som var ensamstående med fyra barn. Lasse berättar för Ylva Mårtens 1998.

Den första inspelningen med Lasse Lönndahl är från 1942 när han sjunger till sin mammas pianoackompanjemang.


 
Lasses fick sitt stora genombrott med ”Tangokavaljeren” 1949 som han sjöng till Thore Ehrlings orkester. 
 
Han kom in på Musikaliska Akademien 1950 och samtidigt jobbade han som bokhandelsbiträde. Det blev tre års studier på Akademien och därefter sångstudier i Italien.

Debuten i Folkparken ägde rum redan 1950 och med åren har det blivit över 50 stora folkparksturnéer. Han är en av Sveriges mest sedda live-artister någonsin.

Vänliga, punktliga Lasse blev tidigt en kvinnofavorit och han blev snabbt ”Idolen” med hela svenska folket.

Under 1950- och 1960-talen blev det många stora skivframgångar.

Lasse har alltid värnat om sin integritet men han har alltit varit mån om sina fans och svarat på beundrarpost.

Lasse ”Idolen” Lönndahl har alltid busat med kollegor, orkestermedlemmar och producenter genom att dela ut sitt idolporträtt eller placera det på samtliga notställ vid framträdanden och spelningar.

Lasse Lönndahlt medverkat flitigt i radiosuccér som Snurran, Det ska vi fira, Frukostklubben, Våra Favoriter, Grannland och Lögnmagasinet.

1960 ledde Lasse radioprogrammet ”Lasse direkt på Grönan” med över en miljon lyssnare varje vecka. Lasse har även presenterat en hel del skivpratarprogram.Lasse Lönndahl blev också den första ettan på Svensktoppen, med ”Midnattstango”.
 
”Midnattstango” var hans första och största hit på Svensktoppen med sina nitton veckor. Lasse Lönndahl har haft 37 låtar på listan, bl.a ”Kvällens sista dans”, ”Tusen och en natt” och ”Visa mig hur man går hem”.  

Lasse har varit engagerad vid en rad teatrar, flitigt medverkat i operetter, musikaler och i TV. Det har varit mer sparsamt med film. Största rollen var i Alice-Babs-filmen Det svänger på slottet” 1959.

Grattis Lasse ”Idolen” Lönndahl! 

 

 
Berätta om dina möten med Lasse Lönndahl. Skriv en kommentar!