You’ve got that male gaze, baby

Musikmagasinet: Skala, del fem Male gaze och norm

Musikmagasinet Skala måndag den 7 juli kl 12.30 samt P1 lördag 12/7 kl 23.07 och söndag 13/7 kl 15.03.

Musikhistorien sker inte bara – den skrivs. Händelser, musiker och musikaliska arbeten grupperas och blir begrepp. Det bygger på idén om att saker går att placera – till exempel genom sitt utseende, form eller innehåll. Man känner exempelvis igen hårdrock på de diskanta gitarrerna och tunga arrangemangen.

Publiken känner igen och pekar – det där är hiphop och det där är spoken word. Det där är jazz och det där är schlager. Det där är en invandrare, och det där – det är en fjortistjej. De välinformerade drar gränser: Det där är riktig opera, det där är helt enkelt banalt. Ibland är underhållning fint och i andra sammanhang eller tider fult. Varje tid har beteenden och utföranden som uppmuntras.

I veckans skala följer vi - genom historien - några som försökt spela med normen. Anthony Braxton angav nya regler för hur en svart musiker och en saxofon får låta. Korla Pandit bytte identitet mellan indier, mexikan och afroamerikan. Vi berättar också om hur politisk medvetenhet dödar vissa karriärer och höjer andra – beroende på om man heter Moby eller MIA.