Drogtest i skolan

Drogtester på högstadiet kan bli ett nytt vapen i kampen mot drogmissbruket bland tonåringar. Landskrona har som första kommun beslutat att införa frivilliga och slumpvis utförda tester på alla sina högstadieskolor.
Torkild Strandberg, folkpartistiskt kommunalråd i Landskrona berättade om kommunens planer på ett seminarium i Almedalen.

– Frivilliga tester har visats sig vara ett verksamt medel mot narkotika missbruk, därför vill vi testa det här förklarar Torkild Strandberg. 

Fem procent av flickorna och sju procent av pojkarna i årskurs nio har provat narkotika. Det visar nya siffror från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Landskrona kommun har beslutat att införa frivilliga och slumpvis utförda tester på alla sina högstadieskolor. Många kommuner runt om i landet väntas följa efter om försöket blir lyckat.  

Utbildningsminister Jan Björklund (fp) är positiv till Landskronas beslut.

Christel Larsson är rektor på Sandåkerskolan som först inför testerna och hon menar att tanken med testet är inte att avslöja missbrukare utan i stället ska det avskräcka från att börja med droger.

Socialdemokraternas Mari Granlund som är vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott, är kritisk till testet och menar att vuxna aldrig skulle gå med på sådana här test. (P4)
Reporter:
ci.holmgren@sr.se