Centern vill slopa fordonskatten

Centerpartiet vill slopa fordonsskatten under cirka tre till fem år för den som kör miljöbil. Det här förslaget lanserade partiledare Maud Olofsson på centerns dag i Almedalen i Visby.

– Först ska man säga att miljöbilspremien har varit en fantastisk introduktion av miljöbilar och den räcker fram till 2009. Efter 2009 ser jag framför mig att vi har ett mer långsiktigt och robust system och då kan man tänka sig att fordonskatten är relaterad till hur mycket koldioxid man släpper ut.

– Släpper man inte ut någon koldioxid och man har en bra miljöbilsdefinition, då kan man tänka sig att man slipper fordonskatten tre till fem år. Det är ett bra sätt att skapa långsiktiga spelregler för en som står inför valet att köpa en miljöbil och veta att nu får jag en lägre skatt under ett antal år, säger Maud Olofsson.

För den som kör en normalstor bil skulle förslaget innebära en skattelättnad på mellan 1 000 och 2 000 per år, och för staten skulle det komma att kosta omkring 150 miljoner kronor om året. Maud Olofsson utesluter inte att fordonsskatten kan komma att höjas för den som inte har miljöbil.

– Det kommer att bli lägre skatt för den som släpper ut mycket koldioxid. Det är koldioxidutsläppen som är boven och så länge vi är till 90 procent beroende av olja i våran fordonspark så kan vi inte vara nöjda, säger Maud Olofsson.

Om miljöbilspremien är så bra som du säger, varför tycker du ändå att man ska ta bort den?

– Därför att fordonsskatten är ett mer långsiktigt system. Vi använder fordonsskatten i dag i det system vi har. Det är också mer träffsäkert än miljöbilspremien.

– Vi har haft en diskussion om vad som är en miljöbil. Det här förslaget är mer ett pris på koldioxiden och det är det viktigaste, säger Maud Olofsson.

På centerpartiets dag i Almedalen presenterade också centerledaren Maud Olofsson tillsammans med USA:s biträdande energiminister Alexander Karsner ett samarbete för att ta fram ny teknik för plug-in-hybrid-bilar, bilar som kan tankas direkt från elnätet.

Svenska energimyndigheten ska tillsammans med amerikanska energimyndigheten finansiera satsning på test av teknik för den här typen av bilar och Volvo har fått i uppgift att tillverka en testbil.

Totalt omfattar satsningen från amerikansk och svensk sida ca 220 miljoner kronor. En summa som inte är särskilt stor enligt

Naturskyddsföreningens trafikexpert Magnus Nilsson.

– Att utveckla en ny bilmodell kostar kanske 10-15 miljarder kronor, de här pengarna är på intet sätt avgörande för att det här ska hända. Det är andra faktorer som styr om den här tekniken kommer ut och förverkligas.

– Möjligen ska man se det här mer som en gest och en symbolhandling att USA och Sverige samarbetar på det här området, säger Magnus Nilsson. (Ekot)

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se