Tolgfors vill ej diskutera FRA

Försvarsminister Sten Tolgfors tackar nej till att träffa socialdemokraterna för att diskutera fram en eventuell blocköverskridande över- enskommelse för FRA:s verksamhet. Det var med anledning av den intensiva debatten om FRA som socialdemokraten Håkan Juholt ville samtala med regeringen.

Med anledning av den intensiva debatten om FRA föreslog socialdemokraten Håkan Juholt att han var villig att ställa upp i samtal med regeringen.

Sten Tolgfors kräver istället besked av socialdemokraternas partiledare ikväll i Almedalen om vad partiet står i FRA-frågan.

– Trots ett och ett halvt års behandling i riksdagen så har socialdemokraterna ingen motion med egna förslag ingen reservation med egna förslag. De har helt enkelt ingen ståndpunkt och då är det väldigt svårt att se vad som finns att diskutera.

Håkan Juholt i försvarsberedningen vill att socialdemokraterna ska bjudas in, och att ni ska samtala om det här för att hitta en gemensam ståndpunkt? (Ekot)

– Om man tittar på hur Håkan Juholt igår uttryckte sig, så är det tydligt att det här är ett utslag av ren spelteori från socialdemokraternas sida. Man vill livstidsförlänga frågan här i Almedalen, och man vill undvika att ge besked vad man själv står. Idag ska ju Mona Sahlin tala här och då menar jag att det är anledning för henne att redovisa, vilken lag de ska ha när de röstar nej till den här.

Socialdemokraterna har sagt att de kommer att riva upp riksdagsbeslutet om FRA om de vinner valet 2010.

Socialdemokraterna anser att FRA måste styras hårdare, och inte ha fri tillgång till all datatrafik. Dessutom vill de att FRA ska genomgå samma typ av godkännande i domstol av avlyssning som Säkerhetspolisen Säpo tvingas till.

Försvarsminister Sten Tolgfors svarar att ytterligare skydd för integriteten tillförts, och att FRA:s avlyssning ska prövas av en domstolsliknande nämnd.  

– Det är samma juridiska kompetens som det är frågan om oavsett om det är en domstol eller den domstolsliknande nämnd, som ska pröva tillstånd i FRA-fallet. Och det måste ju ändå vara det som är viktiga innehållet, att vi ser till att vi gör en bra juridisk prövning av tillståndsverksamheten, inte bara en formfråga, säger försvarsminister Sten Tolgfors.

Du har ju också problem med de borgerliga väljarna, det finns en stor opinion där mot den här lagen. Vad kan du göra där?

– Det har varit två opinionsmätningar nu som visar på en entydig majoritet för den lagstiftning vi har fått igenom i riksdagen.

Så du känner dig trygg med det stöd som de borgerliga väljarna ger för det här förslaget?

– Det har blivit en högervänster fråga. De moderata väljarna är för, likadant med kd:s, sedan är det olika mätningar när det gäller andra partier. Men det tydliga är att motståndet finns inom vänsterpartiet, inom miljöpartiet och inom socialdemokraterna.

Men du har ju ditt eget ungdomsförbund. De är ju jättestarkt motståndare till det här?

– Ja, och jag konstaterar också att en majoritet av väljarna inom moderaterna är starkt för förslaget, säger försvarsminister Sten Tolgfors. (Ekot)

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se