FRA bort - fastighetsskatten kvar

FRA-lagen ska rivas upp och fastighetsskatten blir kvar. Det sa socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin på tisdagskvällen i Almedalen på Gotland.

– Det är farligt om ledarskapet inte tar till sig och förstår kritik och oro. Då faller respekten för vårt demokratiska system. Den politiska demokratin som allt detta faktiskt handlar om.

– Då blir misstron som FRA-debatten har skapat ett hot i sig mot säkerheten. Därför vill vi socialdemokrater riva upp FRA-lagen om vi vinner valet, sa Mona Sahlin.

Mona Sahlin lovade också att fastighetskatten blir kvar i den modell som regeringen genomfört. Men hus som är taxerade till mer än fem miljoner kronor att få ökad fastighetsskatt med en procent.

Begränsningsregeln som säger att maximalt fyra procent av en inkomst ska gå till fastighetsskatt ska gälla alla med låg inkomst.

Dessutom vill partiet slopa skatten på uppskjuten reavinst vid försäljning av bostäder.

I höst kommer socialdemokraterna också med ett förslag till ny rehabilitering av sjukskrivna och arbetslösa som ska ge de som är längst från arbetsmarknaden en ny chans och en inkomst som inte är socialbidrag, sa Mona Sahlin. (Ekot)

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se