Mördegskakor

Det finns många recept och sätt att göra mördeg på. Nästan alla jag under mina år i branschen har pratat med har sina egna knep. Men alla är vi eniga om att det inte ska tillsättas något bakpulver, bikarbonat, hjorthornssalt eller liknande för att få kakorna eller fodringen till pajen just MÖR.

Här kommer två mycket säkra recept från mig.
En som är fantastisk att göra alla skurna och rullade kakor av, smaksatta med det som faller en in.
Den andra är det äggula i vilket gör att den är mycket bra att kavla och sedan fylla. 

Jag har haft jättekul när jag bakat alla dessa kakor. Många minnen från barndomen dyker upp.

MÖRDEG  utan ägg
90 g socker
200 g smör eller margarin kylskåpskallt
300 g mjöl 

MÖRDEG  med ägg
150 g smör eller Margarin kylskåpskallt
70 g socker
1 äggula
225 g mjöl                       

Ugnen ska inte vara mer än 150° varm. De här kakorna ska vara genomgräddade och inte få för mycket eller nästan inte någon färg alls. Grädda kakorna mellan 15-20 minuter, givetvis beroende på hur stora, tjocka och vad de är smaksatta med. Låt dem svalna på plåten för sedan över dem till ett galler och slutligen ska de förvaras i en lufttät burk.

Tillvägagångssätt.
Det första och kanske mest klassiska. Väg alla torra ingredienserna lägg dem på bakbordet, hacka smöret och tillsätt äggulan om det ska vara någon. Arbeta ihop till en deg.  
Det andra och snabbaste. Väg sockret och smöret vispa vitt och luftigt tillsätt äggulan om det ska vara någon. Blanda i mjölet till en deg.
Det är viktigt att inte överarbeta degen när mjölet är tillsatt för då blir degen seg, hård och drar ihop sig vid gräddningen. Den mister sin mörhet och blir en kompakt hård kaka. Låt degen ligga i kylen inlindad i plastfolie eller en plastpåse. 
Mördegskakor går mycket bra att frysa in bakade eller obakade. Det är väldigt bra att ha några rullar mördegskakaor i frysen. Det är lätt att ta ut och skära upp en plåt kakor och grädda när det kommer fikasugna vänner. Jag lovar att alla kommer att bli imponerade och att ditt rykte att vara kung i köket kommer att stärkas ytterligare.

VARIANTER på degen utan äggula  

Brysselkakor 

Tillsätt 3 msk äkta vaniljsocker. Rulla till en ca 4 cm i diameter rulle. Pensla med äggvita rulla den i rosafärgat strösocker eller pärlsocker. Lägg den kallt, skär i ½ cm tjocka skivor. 

Schackrutor

Dela degen på mitten. Blanda i 1 msk kakao i den ena och 1 msk äkta vaniljsocker i den andra. Rulla till 2 cm tjocka rullar dela på mitten, lägg ihop. Låt rullen ligga kallt skär i ½ cm tjocka skivor.

Chokladtrekanter

Tillsätt 60 g hackad mörk choklad. Forma till en trekantig rulle. Pensla med äggvita rulla i kakao pulver. Låt ligga kallt skär i ½ cm tjocka skivor. 

VARIANTER på degen med äggula

Finskapinnar 

Tillsätt 50 g mald skållad mandel och 3 malda skållade bittermandlar. Rulla ut till fingertjocka rullar, pensla med äggvita strö över pärlsocker och hackad mandel. Skär och grädda. 

Milanopinnar 

Kavla ut degen till en rektangel. Rulla 400 g mandelmassa till en fingertjock rulle. Klä rullen med mördegen. Pensla med äggvita, strö över flagad mandel och skär.

Jitterbuggare 

Dessa underbara och vackra kakor blev jag bjuden på varje midsommar som barn. Det var en tant på en ö som kom med dem till midsommarfesten i härliga stora plåtburkar. När vi alla hade dansat så tog hon fram kakorna. VILKEN LYCKA!!! 
Vispa en maräng av 125 g äggvita och 125 g strösocker, tillsätt ytterligare 125 g strösocker. Under tiden dela degen på två, kavla ut till 3-4 mm tjocka fyrkanter. Bred ut maräng på den ena plattan rulla ihop skär i ½ cm tjocka skivor. Blanda i 2 msk kakao i marängen som är kvar och gör samma sak. Om det blir maräng över klicka ut den på ett bakplåtspapper och grädda. 

MINIBLÅBÄRSPAJ

Kavla ut degen, riv 200 g mandelmassa över och lägg sedan på färska blåbär. Rulla ihop, skär och strö på lite pärlsocker.

Jag älskar att baka med mördeg. Det finns inte någon gräns på vad man kan göra med den. Låt fantasin flöda och smaklökarna få sig en kick.  

Njut … Vi ses i bersån!

Pernilla Kamras 
Meny vecka 28 2008