Ekonomiska klyftor ökar i Sverige

Fattigdomen i Sverige ökar, liksom inkomstskillnaderna. Den slutsatsen drar de ekonomiska analytikerna på Swedbank i en rapport i Almedalen i Visby. Enligt chefsekonomen Cecilia Hermansson så har klyftorna vidgats sen 1970-talet, och hon menar att de mest utsatta kommer i kläm oavsett regering.

– Ja, jag kan se att hemlösheten ökar av olika skäl. Det är en komplex situation. När ersättningar minskar så är det klart att marginaliseringar ökar, och det väldigt svårt att få tillbaka den här gruppen, som redan har hamnat i marginalisering, säger chefsekonomen Cecilia Hermansson.

Det krävs mer än idag för att fler förtidspensionärer ska kunna återvända till arbetsmarknaden.

– En liten minskning kan vi se sedan 2006, men det är en väldigt liten minskning, samtidigt som svensk ekonomi har visat en väldig fart och bra utveckling, säger Cecilia Hermansson.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann, som var inbjuden för att kommentera rapporten, passade på att kritisera de näringslivsdirektörer som motiverar sina höjda löner med jämförelse med villkoren i USA till exempel. ”Stötande”, kallade han det.

Schlingmann ville inte riktigt svara på om det är bra eller inte med växande inkomstskillnader i Sverige.

– Den stora politiska utmaningen är att de som har det ekonomiskt svårt, de som står utanför arbetsmarknaden, kommer in. Det tycker jag är den viktigaste fördelningspolitiska inriktningen, säger Per Schlingmann, moderaternas partisekreterare.

Socialdemokraten Sven-Erik Österberg, gruppledare i riksdagen, säger att han inte är stolt över att inkomstskillnaderna ökat socialdemokratiska regeringar. Han tror att det vore bra med tydliga mål för att minska skillnaderna.

– Politiken har väl mindre makt idag, än vad den hade om man går tillbaka trettio år i tiden, men absolut inte så lite så att man inte kan göra någonting åt det. Så att det är upp till oss som politiker att skärpa oss på det här området och leverera en bra politik som rättar till det här problemet, säger socialdemokraten Sven Erik Österberg.(Ekot)

Inger Arenander
Inger.arenander@sr.se