Hägglund angrep Sverigedemokraterna

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund gick till hårt angrepp mot Sverigedemokraterna, när han höll sitt tal under Almedalsveckan i Visby på onsdagskvällen.

– Partiet försöker nu bli rumsrent och salongsfähigt, genom att nödtorftigt skyla den bruna färgen. De säger sig numera stå för de mänskliga fri- och rättigheterna, men det finns inga skäl att tro dem. Det var inte många år sedan medlemmar i just det partiet dök upp i naziuniform och gjorde hitlerhälsning på partimöten, sade kristdemokraternas ledare Göran Hägglund i sitt tal i Almedalen.

Göran Hägglund sade att det finns problem till följd av invandring och migration i Sverige, men han kritiserade Sverigedemokraterna för att se i stort sätt alla samhällsproblem som orsakade av människor som har sina rötter i andra länder.

– Brister inom äldreomsorgen, dåliga vägar, brottsligheten eller svårigheter inom skolan; allt beror på invandrarna. Snart säger de väl att lövhalkan på spåren på hösten, och de alltför svåra frågorna i Jeopardy, också beror på invandrarna, sade Göran Hägglund.

Göran Hägglund nämnde inte med ett ord den så heta FRA-lagen under sitt tal i Almedalen. Däremot tog han upp fisket i Östersjön. Enligt honom har EU:s fiskepolitik nått vägs ände, och han menar att hela systemet med fångstkvoter måste ändras.

Kristdemokraterna vill att alla yrkesfiskare ska ha individuella säljbara fiskerätter, nåt som fiskarna ska äga och som kan köpas och säljas. Ett system som enligt kristdemokraterna skulle leda till större långsiktighet.

– Östersjön måste överleva, östersjöfisken måste överleva. Vi får inte torska i den här frågan. Det tror jag alla hajar, sade kristdemokraternas Göran Hägglund. (Ekot)

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se