Samlad attack mot Sverigedemokraterna

Språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson skriver tillsammans med s-ledaren Mona Sahlin, på Dagens nyheters debattsida, att de säger nej till alla former av samarbete med Sverigedemokraterna.

Maria Wetterstrand vill sätta press på regeringen.

– Vi vill sätta press på alliansens partier att ge ett besked i den här frågan. Den har redan varit uppe sista tiden men har avfärdats av statsministern men har avfärdats som något löjligt ”vem-tar-vem”-spel. Men det är klart att väljarna är intresserade av att veta om en regering efter nästa val att bildas med stöd av Sverigedemokraterna. Vårt besked är att en röd-grön regering inte kommer att bildas beroende av Sverigedemokraterna.

Sverigdemokraterna och Nationaldemokraterna har vuxit sig starkare än någonsin under politikerveckan i Visby.

– Det är naturligtvis viktigt. Vi har ju en fast tillvaro, det blir lättare för oss att organisera oss och för intresserade att träffa oss. Vi syns ju mycket bättre, vilket allt handlar om den här veckan, säger Martin Kinnunen, informationsansvarig på Sverigedemokraterna.

– Genom hårt arbete har vi lyckats se till att de politiskt korrekta partierna inte står oemotsagda i Almedalen. I år så syns och hörs vi på flera ställen under Almedalsveckan, säger Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramson.

Mona Sahlin valde här om dagen att vända ryggen mot Nationaldemokraterna.

– När vi passerade Nationaldemokraterna nu så stod folk och vände ryggen till dem i en tyst protest och då ställde jag mig där också och vände ryggen till dem. Det är sådant som är så viktigt, att de är inte etablerade och de är inte accepterade, sade Mona Sahlin.

Den tredje oppositionspartiledaren, vänsterpartiets Lars Ohly, har inte skrivit under debattartikeln.

– Av två skäl vill jag inte skriva under. Det ena är att man ger Sverigedemokraterna en uppmärksamhet som de inte förtjänar. De riskerar att komma i centrum för debatten och det är precis det de vill. De vill uppmåla sig som martyrer.

– Det andra är att jag tycker att det är en dålig angreppspunkt på regeringen. Jag hörde Fredrik Reinfeldt säga att det viktiga är att möta Sverigedemokraternas främlingsfientliga politik i sak. Göran hägglund var mycket tydlig i sin kritik mot Sverigedemokraterna. Det finns andra viktigare punkter där vi bör vara tydliga i kritiken mot regeringen, säger Lars Ohly. (Ekot)

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se