Krav på skattesystem över blockgränsen

I Almedalen kommer krav på en ny skatteuppgörelse över blockgränsen. Bakom kravet står både näringslivet och politiker, bland andra förre finansministern Kjell Olof Feldt som låg bakom skattereformen i början av 90-talet.

På en skattekonferens i Almedalen på torsdagen kom krav, från både näringslivet och politiker, på att det måste till en ny blocköverskridande skatteuppgörelse som tar stora och långsiktiga grep på skattepolitiken.

Den tidigare finansministern Kjell Olof Feldt menade att nuvarande skattesystem har blivit alldeles för plottrigt. Han menar att det inte är så överskådligt och lättbegripligt som ett skattesystem måste vara, och dessutom är det inte stabilt, utan kan ändras om oppositionen vinner valet 2010.

En av de förändringar Feldt vill se är att alla undantag och riktade sänkningar av arbetsgivaravgiften slopas, i stället bör arbetsgivaravgifterna halveras för alla anställda. En kostnad på 200 miljarder kronor, men det menar Feldt att det finns pengar till.

Även ordförande skatteutskottet, moderaten Lennart Hedqvist, ser gärna en blocköverskridande uppgörelse.

– Förutsättningarna har inte funnits hittills genom att man har använt skattepolitiken för att slå emot varandra. I takt med att man har gjort mindre förändringar så kommer det att finnas ett behov av att få en samsyn, säger Lennart Hedqvist.

– Jag uppfattar att socialdemokraterna är mer och mer på väg att acceptera en del av de skatteförändringar vi har genomfört och då får man ju en annan möjlighet, säger Lennart Hedqvist. (Ekot)

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se