Kronoberg

Suvar svårsålda när bensinen är dyr

De tidigare så populära suvarna rasar i pris och har blivit allt mer svårsålda. Stora bilar med bränsleslukande motorer går inte ihop med höga bensin- och dieselkostnader och miljötänk.

- Frågan är om det verkligen är rimligt att åka runt med stora suvar, både av miljöskäl, trängselskäl och av säkerhetsskäl, säger Terje Eklund som är bilexpert på Motormännens riksförbund.

Men den största anledningen till att storbilsförsäljningen minskat tror han är det skenade bensinpriset och det håller de flesta bilförsäljare i länet som Sveriges Radio Kronoberg frågat med om. Och av sex bilförsäljare säger fyra att försäljningen av suvar mattats av den senaste tiden. En av dem säger att marknaden av de stora bilarna är totalt stendöd och att det nu bara är små, bensinsnåla bilar som gäller. 

Och därför sjunker värdet. Framförallt på begagnade suvar, bara på några månader har priset där gått ner med 10-20 procent. Så Terje Eklund tror att de som nu äger en stor, bränsleslukande bil kan få svårt att bli av med den.
- Ja, vi har fått många exempel på de människor som försökt att sälja bilen väldigt länge och har undan för undan fått gått ner i pris.

Men det är inget som oroar Judy Lundberg och Jimmy Björklund som båda kör stora bilar.
- Nej, det gör det inte. Den här bilen är så gammal så jag kommer köra slut på den, säger Judy Lundberg.
- Nej, inte bilar i denna prisklassen, den är inte så dyr så jag tror det är rätt så lätt att sälja, säger Jimmy Björklund.

Även de tror att den största anledningen till den minskade försäljningen är de ökade bensinpriserna, det snarare än av miljöskäl. 
- Men det finns inget bekvämare att åka i, man ska kunna åka säkert och bekvämt. Och idag ska ungarna ha teveapparater och grejer i bilarna och då är det smidigt att ha en stor bil, säger Jimmy Björklund.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se