Gore utmanar amerikansk energipolitik

I USA utmanar klimatdebattören och fredspristagaren Al Gore den amerikanska energipolitiken. Han föreslår att USA ska förplikta sig till att helt gå över till förnyelsebar energi inom tio år.

– Jag utmanar vår nation att förbinda sig att producera 100 procent av vår el från förnyelsebar energi och rena koldioxidfria källor, sa Al Gore i ett tal i Washington.

Det betyder en drastisk ändring av den amerikanska politiken.

Tidigare vicepresidenten Al Gore, som både vunnit Oscar för sin dokumentär om klimatförändnringarna, och fått Nobels fredspris för sin kamp, har påverkat både politiker och vanligt folk i USA att engagera sig mer för miljön. USA:s överlevnad och hela mänskligheten är hotad, menar Gore. Han kritisrerar hårt diskussionerna bland amerikanska politiker om att borra efter mer olja.

Bara ett system som inte alls fungerar kan agera med en sådan pervers logik att bemöta dagens höga bensinpriser med att borra efter olja i framtiden i ett skyddat område, anser klimatdebattören.

Al Gore berömde däremot de båda presidentkandidaterna Obama och McCain för att ha nått längre i miljöpolitiken än många andra politiker. Med en ny president hoppas han på en kursändring.

Al Gore berömde däremot de båda presidentkandidaterna Obama och McCain för att ha nått längre i miljöpolitiken än många andra politiker. Med en ny president hoppas han på en kursändring.

Al Gore stöttar demokraten Barack Obama och diskuteras också som en möjlig kandidat i en regering under Obama. Men både från republikaner och demokrater i kongressen kommer kritik mot Gores utmaning. Flera beskriver det som orealistiskt.

– Det är löjligt att vi skulle ha koldioxidfri energiproduktion inom tio år. Om vi placerar vinkraftverk hela vägen från Atlanten till Stilla havet så räcker det ändå inte, anser senatorn och republikanen George Voinovich.

Men Gore svarar kritikerna att president Kennedy hade det tioåriga målet att sända en amerikan till månen, och klarade det på åtta år.

Beatrice Janzon, Washington
beatrice.janzon@sr.se