Ny antibiotika kan rå på multiresistenta bakterier

Schweiziska och amerikanska forskare har tagit fram en ny typ av antibiotika som tycks bita på den fruktade multiresistenta stafylokockbakterien MRSA.

En av de svenska experterna på antibiotikaresistens, Otto Cars, har sett studien och tycker att den verkar lovande.

- Även mot de bakterier som är resistenta mot de preparat vi brukar kunna använda mot MRSA, har det här en hög verkningsgrad, säger han.

Binder till nödvändigt protein
MRSA-bakterier är motståndskraftiga mot de flesta antibiotika vi har, men några brukar finnas kvar att ta till. När inte ens de funkar, då tycks ändå det här preparatet rå på bakterierna. Det binder till just det protein i cellväggen som MRSA utvecklat för att hålla antibiotikan borta.

Visst kan man vänta att nästa drag från bakteriernas sida blir att utveckla motståndskraft mot även det här preparatet, men man kan hoppas att det blir krävande för dem.

-De måste då åstakomma en annan väg för bildningen av sin cellvägg. Det ju bli så, men det kan också kan kosta så mycket energi att de inte klarar konkurrensen. Man får hoppas det blir svårt för dem, säger Otto Cars.

Kampen mot resistens inte över
Preparatet ingår i en grupp antibiotika som brukar ha mindre biverkningar än de som nu brukar kunna tas till mot MRSA, vilket är ännu ett skäl att det här kan bli ett välkommet tillskott i vården. Men kampen mot de motståndskraftiga bakterierna är ingalunda över säger Otto Cars

- Vi kan aldrig blåsa faran över. Resistens kommer att utvecklas mot alla nya medel som påverkar bakterier tror jag, men det kan gå olika fort, säger Otto Cars.

Camilla Widebeck
camilla.widebeck@sr.se