Västerås

Skattebetalarna står för Arosvallens renovering

Arosvallen i Västerås byggs om inför friiidrotts-SM som startar den 1 augusti. Ombyggnaden som kostar en och en halv miljon kronor finansieras med hjälp av skattebetalarnas pengar.

Att arenan byggs om var några av kraven som internationella friidrottsförbundet hade för att lägga SM i Västerås. Bland annat har man målat om ståplatsläktarna i gult och blått.

-Tidigare var planken grönvita, eftersom VSK-fans målat om dem en gång i tiden och nu inför SM ville vi ha de blågula färgerna, berättar Werner Aitman som arbetar med renoveringen.

Arosvallen renoverades senast inför SM i friidrott 1985, så det är mycket som måste ordnas inför tävlingen. Ny beläggning till löparbanorna för att fylla upp tidigare hål och nya ansatsbanor till längdhoppet respektive höjdhoppet.

Man måste även bygga en helt ny släggbur, eftersom säkerhetsburen måste vara högre för att matcha kraven från internationella friidrottsförbundet.

Provisoriska läktare ska byggas inför Stefan Holms höjdhopp och mörkna plankor på de befintliga läktarna måste bytas ut.

Priset på denna renovering är ungefär 1,5 miljoner kronor och det är Västerås stad som betalar den.  Friidrottsklubben får hyra Arosvallen gratis av Västerås stad under de dagarna då man arrangerar SM.

En annan utav arbetarna som jobbar för fullt inför SM är Louie Franke-Blom som sågar till nya plank för läktarna:

-Vi byter ut de plank som är mörkna, men egentligen skulle vi jobba med släggkastarburen. Men vi har inte fått besked på hur det ska se ut så vi har tillfälligt stannat upp med byggandet av den.