Frankrike

Sprängämnen stulna från säkerhetstjänst

Fransk antiterrorpolis har inlett en utredning efter att 28 kilo sprängämnen stulits från säkerhetstjänstens bombdesarmeringsdepå nära Lyon. Chefen för anläggningen har fått sparken på grund av bristande säkerhet.

Enligt en poliskälla har plastiska sprängämnen, främst Semtex, stulits från depån tillsammans med tändhattar. 

Frankrikes inrikesminister Michèle Alliot-Marie säger i ett uttalande att det inträffade är ett resultat av kända brister i säkerheten vid anläggningen och tillägger att chefen omedelbart avskedats samt att en fullständig utredning beordrats. 

Att sprängämnen försvunnit upptäcktes på fredagen, men enligt polisen kan de ha försvunnit redan för en vecka sedan. Poliskällan kan inte bekräfta tidningsuppgifter om att anläggningen ska ha varit obevakad vid tidpunkten. 

”En stöld av sprängämnen, som används av bombdesarmeringsexperter för att förstöra ammunition som tagits om hand på tidigare slagfält, har skett vid en angränsande försörjningsdepå”, skriver inrikesdepartementets i sitt uttalande.

– En utredning måste klargöra hur de kunde stjälas, sade poliskällan och tillade att myndigheterna i Paris ser ”mycket allvarligt på det inträffade”.