Strömstad

Rekordtid i räkskalnings-SM

Det blev en rekordtid i lördagens Svenska Mästerskap i räkskalning i Strömstad. Dessutom var det herrarnas tur att vinna i år.

I årets upplaga av SM i räkskalning var det tufft i finalen. För ovanlighetens skull var det jämlikt på scenen där tävlingen skulle avgöras. Tre herrar och tre damer hade kvalificerat sig till final. Enligt speakern Ulf Källvik och domaren Bengt ”Flinta” Johansson brukar det nästan bara vara damer i final, men inte i år alltså.

– Gubbarna äter lika mycket räkor som damerna men de ställer inte upp lika ofta i tävlingen, skrockade Bengt ”Flinta” Johansson från scenen.

Förra årets vinnare Inger Andreasson fanns på plats i år, men kunde på grund av en handskada inte vara med att tävla själv. Men efter avgjord final stod det klart att det var herrarnas tur att vinna.

Strömstadsbon, Jan Sörqvist, som kom trea i fjol i tävlingen, skalade i finalen igår 200 gram räkor på 1 minut och 31 sekunder. Detta trots att han fick 3 sekunders avdrag av domaren för lite skräp som var kvar på tallriken.

Så snabbt har ingen tidigare skalat räkor under SM i Räkskalning i Strömstad.

– Äntligen. Jag har övat väldigt mycket varje vecka genom att skala. Trots en tuff kamp och inte de bästa räkorna att skala, då de inte är så jättebra på lördagar. Men nu blir det till att fira hela kvällen, säger en glad Jan Sörkvist som numera alltså kan titulera sig SM-mästare i räkskalning och dessutom är han 5 000 kronor rikare efter vinsten.

SM i räkskalning går av stapeln under Räkans dag i Strömstad som är ett evenemang som arrangeras av Strömstads kommun och Köpmannaföreningen.