Kronofogden slår indrivningsrekord

Hittills i år har kronofogden i Sverige drivit in en halv miljard kronor mer än förra året vid samma tid. och det är den nya lagstiftningen som gäller sedan årsskiftet som ökat indrivningarna och i Östergötland har antalet utmätningar ökat med 185 % det första halvåret.

– Det kan ju vara så att det finns lite mer på banken att ta av och letade vi inte efter dom pengarna förut, då har vi hittat dom nu, säger Annika Persson Arcangioli som är tillförordnad avdelningschef på Kronofogden.

Före årsskiftet gjorde kronofogden två olika typer av utredningar, fullständig eller begränsad, och dom flesta var begränsade. Då togs pengarna i första hand från löneutmätning och skatteåterbäring - efter årsskiftet utreds alla ärenden fullständigt, både gamla och nya.

– Alla de här målen som vi bara hade löneutmätning på, de har vi varit tvungna att göra om och göra en grundligare utredning, berättar Annika Persson Arcangioli. Då har vi kunnat mäta bankmedel, vi har mätt aktier och i vissa fall fastigheter och det är det, som är skillnaden.

Många som haft löneutmätning i flera år upplever att Kronofogden blivit tuffare, men det beror på den nya lagen.

– Gör vi en grundligare utredning så får vi en tydligare överblick över gäldenärernas tillgångar och då kan vi hjälpa dem att lösa skuldproblematiken snabbare, säger Annika Persson Arcangioli.

Katarina Wahlström
katarina.wahlström@sr.se