STOCKHOLMS LÄN

Rekordlågt vatten i Stockholms skärgård

Grundvattennivåerna i Stockholms skärgård är ovanligt låga i år. På många campingplatser tvingas gästerna ransonera sitt duschande och många företagare i skärgården har blivit drabbade hårt ekonomiskt.

- Folk är ju vana att duscha, så vissa dagar när vi har haft brist och vattnet helt enkelt har tagit slut så checkar folk ut och åker härifrån, säger Johan Blomqvist, som driver campingen vid Gålö havsbad i Haninge.

Vad säger du till dem när de kommer då?

- Vi ber dem att spara på vattnet och försöka hushålla med det vi har.

Enligt de senaste mätningarna ligger grundvattennivåerna i Skärgården 50 centimeter under det normala.

Huvudorsaken är den torra våren och, framför allt, den snöfattiga vintern. Vattenbrist i Skärgården är förvisso en återkommande sommarplåga, men i år är det värre än vanligt. Till och med delar av det kustnära fastlandet har drabbas i sommar och det har Dan Selander på Skärgårdsstiftelsen aldrig varit med om tidigare.

- I år är det första gången som vi märker på fastlandet att vi har bekymmer, för när vi har fått slut i vissa brunnar och magasin så tar det väldigt lång tid för att återhämnta. Vi skulle behöva ha ett tillskott på cirka 60 kubik per dygn, och idag kan vi producera ungefär 40 kubik.

Men det är långt ifrån alla Skärgårdsbesökare som låter sig avskräckas av vattenbristen. I en av solstolarna på Gålö Camping sitter Gia Johansson.

- Det stör inte mig. Har man haft hus så vet man vad det kostar med vatten, och då sparar man automatiskt. Ett sådant här fint ställe skulle jag aldrig åka ifrån på grund av det, säger Gia Johansson.

Per Shapiro
per.shapiro@sr.se