Orientering

Stafettbrons för orienteringsdamerna

De svenska damerna tog brons i orienterings-VM. Men det missade silvret överskuggades av att svenskorna tog den historiska stafettmedaljen nummer 25 i raden.

Sveriges damer är hundraprocentiga i stafetten på orienterings-VM. På 25 VM har svenskorna aldrig missat pallen. I tjeckiska Olomouc blev det brons för den svenska trion.

De båda inledande sträckorna sprangs av Annika Billstam och debutanten Sofie Johansson.

Helena Jansson var tvåa när hon stack ut på den tredje sträckan, en placering som Sverige hade vid båda växlingarna. Schweiz hade inför avslutningen en ledning på nästan en minut.

Sverige, Finland och Ryssland hade olika gafflingar men behöll ändå kontakten med varann i skogen någon kilometer, fram till långsträckan efter ungefär halva banan. Vad trion då inte visste var att schweziskan Lea Müller bommat och var alldeles före dem i skogen. Strax efteråt var Müller passerad.

Finland tog VM-guldet för tredje gången i rad efter ett imponerande lopp av slutsträckans Minna Kauppi.

Minna Kauppi har avgjort tre VM-stafetter i rad och gjorde det även den här gången. Med 2.35 tillgodo på tvåan kunde finländskan defilera in i mål tillsammans med sina båda lagkamrater Katri Lindeqvist och Merja Rantanen.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se