Svenskt lag-VM-brons i speedway

Efter en dålig inledning hämtade sig svenskarna och körde till slut hem en bronspeng i lag-VM i speedway.

Det var inte Sverige – utan underlaget – som blev den stora överraskningen under finalen i lag-VM i speedway. Sverige slutade trea på en blöt och förrädisk bana i Vojens.

Jättefavoriten Danmark var skakat men lyckades till slut knäcka tvåan Polen.

Efter guld i lag-VM både 2003 och 2004 och silver 2005 och 2006 har Sverige under 2000-talet visat att man varit så mycket mer än bara Tony Rickardsson när det handlar om speedway. Förra året kom reaktionen när Sverige missade finalen.

På lördagskvällen hade ett ungt och nytt svenskt lag chansen att ta revansch i danska Vojens. Men när tävlingen började var det vädret som blev den stora överraskningen, inte Sverige som hade stora problem i inledningen.

Regn gjorde ovalen svårbemästrad och ställde till stora bekymmer under kvällen. Störst trubbel hade Australien som fick sin förre världsmästare Jason Crump handskadad (misstänkt fraktur) i en duell med Peter Ljung i det tredje heatet. Efter den smällen reste sig aldrig Australien som blev kvällens stora slagpåse.

Polen pressade länge Danmark, anförda av världsmästaren Nicki Pedersen som körde in elva poäng. Men Grzegorz Walaseks katastrofala kväll, med bara en inkörd poäng, blev till slut avgörande när hemmalaget ryckte åt sig guldet.

Sverige, där nye GP-kungen Fredrik Lindgren dominerade med 16 poäng, körde upp sig efter den usla starten och slogs oväntat om silvret med polackerna till det 24:e och näst sista heatet.

Danmark slutade på 49 poäng, Polen på 46, Sverige 39 och Australien 21.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se