Skaraborg

Olagliga reklamskyltar kan vara trafikfara

På sommarhalvåret ökar antalet hemmagjorda reklamskyltar längs med våra vägar.
Oftast saknas tillstånd för skyltarna och Vägverket anser många av dem vara en trafikfara. Trafikanterna verkar dock inte bry sig nämnvärt:
- Näe, jag har inte ont av dem direkt. Så länge det inte är en hel skog av dem så, säger Lars-Åke Jansson från Dalsland som är på väg med husbilen till Karlsborg.

Potatis, loppis, stugor… Budskapen på sommarskyltarna är många.  

En rundringning som Sveriges Radio har gjort visar att olagliga reklamskyltar ökar i alla Vägverkets regioner, även vid de större vägarna.

Ofta saknas tillstånd från Vägverket för att sätta upp skylten. Många av de skyltarna anser Vägverket är trafikfaror. I viss mån plockar Vägverket bort dem, säger Jan Mattson, trafikingenjör på Vägverket i Mariestad.  

Beroende på var reklamen ska sitta är det antingen länsstyrelsen, Vägverket eller kommunen som ger tillstånd till att få sätta upp en skylt.

Den som olovligen sätter upp reklam vid en väg kan dömas till böter, säger Jan Mattson.  

Vid väg 49 utanför Axvall skyltas för lediga stugor. Några hundra meter bort dyker en handskriven skylt upp. Den har Andreas Fredriksson som driver campingen placerat ut. 

– Det står ”Familjecamping Axvalls IF, 500 meter”, så att folk ska veta att här finns en camping.   

Skylten har han satt upp var sommar de sista åren. För något år sedan hörde han talas om att det behövdes tillstånd, men sökt något har han inte gjort:

- Nä, jag vet inte riktigt hur man gör, säger han.