Härdat fett istället för mjölk i kaffet

På Selectas kaffeautomater står det ”mjölk” men trycker man på knappen så blandas en lösning av glukossirap och härdat fett i kaffekoppen. ”Mjölken” är ett gräddersättningsmedel, så kallat whitener, som inte har ett dugg med mjölk att göra.

- För övrigt ungefär samma sörja som Björn Gillberg tvättade kläder i på 70-talet säger Louise Ungerth på konsumentföreningen Stockholm,  (KfS). som i dag anmäler Selecta till Livsmedelsverket för vilseledande marknadsföring.

KfS har kontaktat flera firmor som levererar kaffeautomater till arbetsplatser och undersökt vilken sorts mjölk som finns i automaterna. Några säger att mjölkpulver är vanligast, medan Selecta och andra uppger att de har gräddersättningsmedel i automaterna om inte kunden specifikt frågar efter annat.

- Vi är nog många som har gått på samma blåsning säger Louise Ungerth, och uppmanar alla som vill veta vad de dricker att ta kontakt med sin leverantör. ”Mjölken” i kaffeautomaten kan vara glukossirap, en billig sockerlösning framställd genom hydrolys av majs, vete eller potatis.