Sundsvall

Bedrägerierna mot kyrkan ökar

I takt med att fler människor söker ekonomisk hjälp hos svenska kyrkan under sommaren ökar även antalet bedrägeriförsök.
– Människor reser runt i landet och försöker försörja sig på att få sig en hotellnatt, en middag eller frukost på olika orter, säger Stefan Nilsson, kyrkoherde vid Sundsvall Gustav Adolfs och Skönsmons församlingar.

Enligt kyrkoherden Stefan Nilsson har bedrägeriförsöken ökat jämfört med tidigare år, men att det inte sker i någon större omfattning. När kringresande bedragare är i jakt på pengar får kyrkans personal höra de mest otroliga historier. Förföljd av maffiaboss, väger över 300 kilo och kan därför inte träffa personalen, är några exempel.

Av dem som söker ekonomisk hjälp görs ingen formell kontroll av inkomsten eftersom kyrkan inte vill vara en kontrollmakt.

– Vi är ingen myndighet så det är inte så att man ska komma med mössan i hand, säger han.

Många gånger känner personalen till livssituation hos dem som söker ekonomisk hjälp. Men på sommaren ökar de kringresande bedragarna. Anledningen till det ökade antalet bedrägeriförsök under sommaren tros vara att bedragarna är medveten om att kyrkorna har mindre bemanning och ordinarie personal har semester.

Endast ett fåtal fall har polisanmälts av Gustaf Adolfs och Skönmons församlingar. När de i efterhand har upptäckt att de uppenbart blivit lurade. Men ofta polisanmäls inte bedrägeriförsöken eftersom brotten inte blivit fullbordade när kyrkan hunnit säga nej. Kyrkoherden Stefan Nilsson säger att de hellre tar risken att bli lurade än att vara en kontrollmakt.

– Det är på deras samvete och ansvar om de vill lura kyrkan men vi kan inte gå in för mycket och granska individerna, säger han.