Västernorrland

Mindre häggspinnmal i länet

Antalet angrepp av häggspinnmal verkar minska i stora delar av västernorrland. Det visar en rundringning som Sveriges radio gjort bland länets trädgårdsexperter. Trädgårdsmästaren Anja Persson som driver en handelsträdgård i Timrå säger att hon sett en rejäl minskning av angreppen på häggen i år jämfört med tidigare år.

– Det finns nästan ingenting och jag hoppas på att det minskar ännu mer. För den är ju inte så trevlig att ha i trädgården, säger hon.

Tidigare år har många häggar varit helt inspunna i ett gråaktigt nät. Men i år verkar det som om det blir färre gråklädda spökträd. Det är häggspinnmalens larver som ligger bakom angreppen, när de blivit tillräckligt många till antalet. De äter bara hägg, men när de kalätit ett träd söker sig larverna vidare till andra träd. Och cyklar, staket och parksoffor som finns i närheten blir då också inspunna.

Men Bert Gustafsson som arbetar som intendent på insektsavdelningen på naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, säger att det är naturligt att angreppen minskar och ökar från år till år. Och det är häggspinnmalens fiende, parasitstekeln som blivit fler och ätit upp häggspinnmal larverna.

– Det är en cykel och fienderna försöker hela tiden hålla nere antalet häggspinnmal larver. Och då minskar angreppen på häggen för att sedan öka igen när fienderna blir färre, säger han.

Trädgårdsmästaren Anja Persson är glad så länge minskningen håller i sig.

– Det är jätte skönt men vi får se vad som händer nästa år. Kanske det blir dubbelt upp, säger hon.

Helene Nyberg
helene.nyberg@sr.se