Maria Sveland och Johanna Langhorst gör upp med familjen i nytt P1-program

I sommar blir det hårdgranskning av familjen och jämställdheten.

- Vi är trötta på lyckohyckleriet, fram med avgrundsgrälen på middagsbordet, säger Maria Sveland och Johanna Langhorst.

Familjebegreppet och jämställdheten ur olika aspekter står i centrum i Maria Svelands och Johanna Langhorsts programserie Heliga Familjen. Det blir bland annat politisk familjerådgivning, historiska analyser över kärnfamiljens framväxt och en ”dokusåpa” i åtta avsnitt som följer vad som händer Anna och Gustav när de får sitt första barn.

- Så länge vi lever i ett samhälle som är ojämställt så är det extremt svårt för den enskilda mannen och kvinnan att leva jämställt i sin kärleksrelation, säger författaren och journalisten Maria Sveland.

- Man kan tjata hur mycket som helst om att man borde dela lika på hemarbetet, men inget kommer att hända om inte både män och kvinnor börjar diskutera sina personliga livsval, vad som ligger till grund för dem och vad konsekvenserna av dem är, säger journalisten och radioproducenten Johanna Langhorst.

I programmen åker Maria och Johanna hem till ett antal kända personer för att äta middag och diskutera familj och jämställdhet. Det är bland andra entreprenören Johan Staël von Holstein, författaren Birgitta Stenberg och integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni som får besök. Och frilansfeministen Gudrun Schyman, som bjuder på thaisoppa och berättar varför hon tycker att projektet med kärnfamiljen borde läggas ner.

- Folk är trötta på lyckohycklet kring den romantiserade kärleken, det finns en längtan efter att våga problematisera familj, tvåsamhet och den brist på jämställdhet som finns i de flesta relationer. Tiden är mogen nu. Vi ses på barrikaderna, hälsar Maria Sveland och Johanna Langhorst.

Heliga Familjen produceras av Filt AB.