Gävleborg

Stor brist på värdfamiljer

Få familjer i Gävleborg vill ta emot en utbytesgymnasist. Två av de tre ideella organisationerna i länet har inte hittat en enda värdfamilj inför hösten. Flera ungdomar i andra delar av världen väntar nu otåligt på besked om vart de får komma.

– Man får ifrågasätta sin egen vardag på ett positivt sätt och fundera på varför man gör som man gör, säger Kaisu Sammalisto från Sandviken som haft en utbytesgymnasist hos sig i år, och är mycket nöjd.

I sex månader har Kaisu Sammalisto från Sandviken haft ett ”extrabarn” i sin familj. 19-årige Sebastian galloway från Australien har provat på livet i Sverige och delat familjens vardag. Kaisu tror att vissa familjer kan tveka att ta emot en utbytesstudent för att de tror att det innebär mycket merarbete. Men hon säger att utbytesstudenten snabbt blir en del av familjen och behandlas precis som de andra barnen.

Hoppas fler ska få möjlighet
Under våren har Sebastian Galloway gått bild- och formlinjen på Hammargymnasiet i Sandviken. Han har inte lärt sig så mycket svenska som han hade tänkt, men lärarna har varit snälla och översatt åt honom och kamraterna pratar gärna engelska.

– Jag har lärt mig om en ny kultur och hur andra människor lever, säger Sebastian Galloway som tycker att Sverige är helt annorlunda jämfört med hans hemland.

I Sverige har han sett snö för första gången, och han säger att skolsystemet här är mycket friare än han är van vid. Sebastian som inte trodde att han skulle vilja vara hemifrån mer än sex månader, ångrar nu att han inte valde att stanna ett helt år. Och han hoppas att andra ungdomar ska få chansen att uppleva samma äventyr som han.

Anne Markowski
anne.markowski@sr.se