Volvovinst - men orosmoln finns

Volvokoncernen redovisade idag en vinst på 7,5 miljarder kronor. Vinsten var högre än vad analytiker väntat sig, men bland annat oroar en minskad orderingång.

Vinsten var på 7,5 miljarder, jämfört med 6 miljarder samma period förra året. Volvos VD Leif Johansson gläds dock åt vad som är koncernens bästa kvartalsresultat någonsin.

– Jag tycker detta var ett väldigt fint kvartal, säger han. Nöjd ingår ju inte i min arbetsbeskrivning att vara, men jag tycker att vi levererade väldigt bra tillväxt och fina marginaler.

Men trots positiva siffror som finns det saker som bekymrar. Orderingången i Europa på lastbilar har minskat med 54 procent under det andra kvartalet. En minskning som delvis förklaras med ett exceptionellt bra orderintag under samma period förra året.

Men med en osäker finasiell utveckling, höga drivmedelspriser och ett minskat byggande i Europa är också faktorer som påverkar orderingången negativt och det skapar en osäkerhet om vart Volvo är på väg.

– Där finns naturligtvis en förväntan och en diskussion om vart Europa tar vägen, säger Leif Johansson. Om det är så att vi är på väg in mot sämre tider. Men vi har alltså ökat orderintag i USA och i Japan och jag tror det är för tidigt att säga vad som väntar.

Volvos aktie har sjunkit med 2,7 procent under förmiddagens handel på Stockholmsbörsen.