Abisko

Snön påverkas av klimatet

Intressevärdet för snö och is har varit stort för renskötare och nu har även forskare öppnat ögonen för det. Cecilia Johansson forskare på Uppsala universitet forskar kring snön och isen.

   

Klimatpåverkningarna har länge drabbat världen och det har gjort att forskare fått upp ögonen för de arktiska områderna. Snö och is forskaren Cecilia Johansson har även tagit hjälp av samer i Saarivuoma och Gabna sameby för att få ett större perspektiv på forskningen.

– De hjälper oss väldigt mycket eftersom de tittar på snön på det sättet hur det borde vara för bra renbete och vi tittar på hur det ser ut, säger Cecilia Johansson.

Isigare snö
Fjällkedjan från Helgas ända upp till Treriksröset har studerats och studeras av ett antal forskare som ser klimatets förändringar tydligt. Enligt Cecilia Johansson har snön blivit mycket isigare sen 60-talet och framåt. Den isigare snön beror på klimatpåverkningar, som att de kan bli varmare perioder under vintern.

– Det är speciellt vid marken det blivit isigare och vi tror att framtiden för renskötseln kommer bli mer variabel än den är idag, säger Cecilia Johansson.

Marit Kuhmunen
marit.kuhmunen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio