SKÅNE

Fler väljer att turista i Skåne

Antalet har gästnätter ökat kraftigt senaste åren och under de första fem månaderna i år var antalet gästnätter betydligt fler än i fjol. Tendensen ser ut att hålla i sig även i sommar.

– Det ser fantastiskt ut, det väller in folk varje dag, i måndags var det över 2 600 personer, berättar Gun Eriksson, turistbyråchef på Malmö turism.

Antalet gästnätter på skånska hotell, vandrarhem och stugbyar ökar alltså stadigt. I fjol var det en ökning i stort sett hela landskapet förutom utom i vissa delar i nordväst som exempelvis Svalöv, och även delar i sydväst, med till exempel Simrishamn.

Men på de flesta ställen i Skåne har årets turistkurva pekat stadigt uppåt de första fem månaderna i år. Totalt var det 1 092 000 gästnätter i Skåne från januari till maj och det är 4,5 procent mer än i fjol.

Framförallt är det fler svenskar som gästar Skåne men det syns också en stor ökning bland exempelvis danskar och holländare. Och så finns det även turister som åkt till Malmö från andra sidan jordklotet.

– Vi var i Danmark och efter 36 timmars flygtid från Australien ville vi hinna se så mycket vi kunde av Skandinavien, säger Murciel Skield från Australien, på besök i Malmö.