Pernilla Kamras dammsugare

I Meny vecka 30 2008.

300 g mjuka kaksmulor
175 g aprikossylt
150 g 70 %, smält choklad
300 g färgad marsipan
200 g mörk choklad, att doppa i

Dammsugare är en riktigt svensk klassiker som jag tror att alla någon gång har ätit. De har fått sitt namn efter just en dammsugare som var grön och svart. Men det är klart att de är ju gjorda av spill från tårtbottnar, sockerkakor, småkakor ja nästan allt kan man använda till dessa kakor. Jag har valt att göra mina dammsugare kraftigare i smaken och utan punsch så att även barnen uppskattar dem. Mina är rullade i mockamarsipan, man tillsätter bara lite starkt espresso. När äldsta dottern fyllde år gjorde vi dammsugare i massor av färger. Det blev ett mycket uppskattat inslag på kalaset. Om man gör som vi gjorde så är det trevligt om de är små, så att man kan äta fler ...

Gör så här:
Blanda kaksmulorna med aprikossylten tillsätt sedan den smälta chokladen. Arbeta till en formbar deg. Rulla ut och täck med gladpack. Kavla marsipanen tunt, 2 mm, rulla den runt längderna och skär i bitar.

Smält chokladen, temperera om chokladen kräver det. Det lättaste är att använda en mörk blockchoklad, men givetvis godast med en 70 % choklad. Förvara dammsugarna i en tättslutande burk helst svalt.

Pernilla Kamras, Ateljé TÅRTAN