SÖRMLAND

Mälardalen toppar företagarundersökning

Regioner med många företag har också ofta relativt få sjukskrivningar och hög sysselsättning. Bland områdena som toppar listan ligger Strängnäs och flera andra kommuner i Mälardalen. Det visar en första kartläggning som gjorts av forskare vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping och där olika regioner och kommuner har rangordnats.

Johan Klaesson, forskare på Internationella Handelshögskolan i Jönköping, är ansvarig för undersökningen.

– Vi har stora regionala skillnader både i företagande, sysselsättning och vad gäller hälsotalen. De här stora skillnaderna kanske är mer anmärkningsvärda när man tänker på att vi har haft en regionalpolitik i ett tretiotal år för att motverka de här skillnaderna, säger Johan Klaesson.

För första gången har alla Sveriges regioner och kommuner rangordnats och fått en totalpoäng för företagande, sysselsättning och sjukskrivning. De områden som hamnade högt upp på listan hade många företag, många som hade jobb och få sjukskrivna och finns huvudsakligen i Småland, Västra Götaland och Mälardalen.

Listan över länets kommuner, toppas av Strängnäs på en 66 plats följt av Nyköping på en 75. Strängnäs hade totalt 554 poäng att jämföras med 240 poäng för Felns kommun, som ligger sämst bland länts kommuner.

Björn Lind är kommunalråd i Strängnäs som är den kommun som toppar den sörmländska listan och han tror att kommunen kan påverka företagande och arbete främst genom service och tillgänglinghet.

En av landets starkaste kommuner är Sollentuna där Lennart Gabrielsson är kommunalråd. 

– Ja, vi har ett bra samarbete med det lokala näringslivet i olika former och även utanför kommungränsen. Det betyder att vi försöker att lyssna in vad näringslivet behöver för förutsättningar för att kunna blomstra och utvecklas och ge bra arbetsmiljöer och vara snabba på att vidta åtgärder där det behövs, säger Lennart Gabrielsson.

Kararina Larsson
katarina.larsson@sr.se

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se