USA ska ta emot fler irakiska flyktingar

Efter många års hård kritik om att inte ta emot irakiska flyktingar har USA nu börjat ta ta emot ansökningar från irakier om uppehållstillstånd. Uppemot 30 000 irakier årligen kan komma att få visum och eventuellt uppehållstillstånd i USA.

Den här veckan har den amerikanska ambassaden i Bagdad meddelat att man nu är beredd att ta emot tio gånger fler flyktingar än tidigare. De man framför allt kommer att ta emot är irakier som har arbetat för USA, bland dessa är många rädda för sitt liv eller fruktar trakasserier.

Ungefär två miljoner irakier är på flykt utomlands men bara en rännil har fått komma till USA. Enbart Södertälje har tagit emot fler flyktingar än hela USA och kommunalrådet Anders Lago var tidigare i år i den amerikanska kongressen och informerade om vad staden gör.

Framför allt har USA fått kritik för att man inte ens hjälpt de irakier som riskerat sina liv för att hjälpa amerikanerna.

Men nu har alltså USA gläntat ordentligt på dörrarna. Det här året ska 5 000 irakier som arbetat för amerikanerna få åka till USA och eventuellt till slut få medborgarskap.

Dessutom har de rätt att ta med sig sina närmaste familjemedlemmar vilket gör att det verkliga antalet kan bli upp emot 30 000.

Programmet godkändes tidigare i år, fast det har gått trögt. Men nu har alltså amerikanska ambassaden i Bagdad, enligt tidningen New York Times, på allvar börjat ta emot ansökningar.

Det här utvidgade flyktingprogrammet kommer att gälla under fem år med årligen alltså 5 000 irakier plus familjer.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se