Halland

90-talet hybrider av mördarsnigeln hittade

Forskarna är nu helt säkra. Den spanska skogsnigeln, mördarsnigeln, parar sig med den svenska skogssnigeln. Ett 90-tal hybrider har hittills hittats i Sverige och forskarna är oroade.

Genom att studera sniglarnas anatomi och DNA är forskarna nu säkra på att mördarsnigeln har parat sig med den svenska skogsnigeln, något man misstänkt länge men inte varit säkra på. Ett 90 - tal hybridsniglar har hittats i Sverige hittills.

Hybriderna har samma förmåga till massförökning som den spanska arten och samma aggressiva ätande. Det är också möjligt att hybriden tagit upp egenskaper från den svenska arten som gör att den lättare anpassar sig i den svenska miljön och det är ytterligare en komplikation.

Det säger Ted von Proschwitz snigelexpert på Naturhistoriska muséet i Göteborg:

– Det kan medföra att arten kan sprida sig och etablera sig ännu mer.

En hybridmördarsnigel glupsk och snabbförökande och som dessutom lättare anpassar sig i det svenska klimatet är inget vidare, tycker Folke Johansson. Han har en kolonistuga på Lilla Vallen i Växjö och som för något år sedan plockade 2000 mördarsniglar bara under en kväll.

- Om de kan ha ytterligare egenskaper för att överleva är det skit, säger Folke Johansson. Det räcker som de håller på de bruna, det behöver inte para sig med andra!