Nästan bara beröm för Obamas turné

Den demokratiska presidentkandidaten Barack Obama är nu tillbaka i USA efter sin mer än veckolånga utrikesresa i Mellanöstern och Europa. Nästan alla kommentatorer i USA är överens om att turnén blev en stor framgång för Obama som därigenom stärkt sin utrikespolitiska profil. Men frågan är om han har vunnit särskilt mycket i opinionen.

”Jag kommer till Berlin så som så många andra av mina landsmän gjort förut”, sa Barak Obama i sitt tal i Berlin inför 200 000 åskådare. Talet blev naturligtvis den PR-mässiga höjdpunkten och de tidigare amerikaner han här syftade på var förstås presidenterna Kennedy och Reagan.

Om det är någonting som Obama kritiserats för under sin resa är det just att han kanske varit lite för mycket uppblåst presidentlik. En tv-kommentator sa ”någon borde ha viskat i örat på honom: psst, grabben, du är inte president än”.

Men det är också all kritik. Även hans kritiker medger att i övrigt gjorde han en nära nog felfri insats trots att han ofta var ute på diplomatiskt minerad mark.

Obamas svaghet inför presidentvalkampanjen har varit att han har väldigt begränsad erfarenhet av utrikes- och säkerhetspolitik, så den här resan syftade till att visa att han visst klarar av sådana frågor.

Republikanernas kandidat John McCain har hamnat i skuggan och från valmöten runtom i USA och TV-intervjuer har han gjort vad han kunnat för att attackera Obama.

– Obama ser bara kriget i Irak som en fråga där han kan vinna politiska poäng samtidigt som modiga amerikanska soldater offrar sig, säger McCain.

Just i Irak-frågan lyckades dock Obama få ett genombrott. Han har länge hävdat att den amerikanska huvudstyrkan ska dras tillbaka inom 16 månader och när han mötte premiärminister Nuri al-Maliki i Bagdad så uttalade han stöd för den linjen. För McCain blir det nu svårare att framställa Obama som okunnig och oansvarig när det gäller Irak.

Frågan nu är förstås hur opinionsläget i USA påverkas. Obama har synts mycket och det är förstås bra för honom, men att han är populär i Europa är inte självklart bra. Då kan han lätt beskyllas för att vara oamerikansk, så Obama har fått gå en balansgång. Opinionsundersökningarna hittills under resan visar på ganska små rörelser.

Om Obama hade trampat ordentligt i klaveret under resan så hade det bekräftat bilden av honom som en utrikespolitisk amatör och han hade hamnat i ett ordentligt underläge. Nu klarade han det bra och det innebär att det hittills ganska jämna presidentracet kommer att fortsätta vara hårt.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se