Mindre sömnmedel, mer smärtstillande

Människor i Dalarna äter mindre sömnmedel och antidepressiva mediciner än genomsnittssvensken. Samtidigt äter de mer smärtstillande och blodtryckssänkande medicin. Det visar Apotekets försäljningssiffror för det första halvåret i år.

Apoteket har för nyhetsbyrån Siren tagit fram försäljningssiffror för fem typer av läkemedel. Det är sömnmedel, antidepressiva medel, lugnande mediciner, smärtstillande receptfria preparat och blodtycksmediciner.

Siffrorn visar bland annat att människorna i Västra Götaland tycks vara de som har störst problem med sömnen. De köper nämligen mest sömnmedel per 1 000 invånare. Och de äter dessutom mest antidepressiva medel. När det gäller de här två typerna av läkemedel ligger konsumtionen i Dalarna ganska långt under riksgenomsnittet.

Så är också fallet vad gäller lugnande medel. Sådana tycks våra grannar i sydväst, värmlänningarna vara i störst behov av.

Värmlänningarna verkar också vara de som har mest ont av svenskarna. De toppar Apotekets försäljning när de gäller smärtstillande receptfria preparat. Här ligger Dalfolket något över riksgenomsnittet och så är också fallet med blodtryckssänkande mediciner.