Valdemarsvik

Operahus kan bli verklighet

Valdemarsviksoperan som nu är inne på sin tredje säsong är på väg att expandera. Förutom fler förställningar så går också planerna på ett eget operahus i Valdemarsvik framåt.

Operahuset i Valdemarsvik kan stå klart inom två år om kommunen hjälper till, säger Dag Ridderstedt, grundare och producent för Valdemarsviksoperan. 

- Vi samarbetar nu med en arkitektfirma som skissar på ”Sveriges minsta operahus” och som kanske kan uppföras i centrala Valdemarsvik. 

Lilla Valdemarsvik är på väg att bli en kraft att räkna med i Operasverige. Årets föreställningar av Carmen går för fullsatta läktare och ryktet sprider sig även bortom Östergötland. 

Ett eget hus för operan är ett sätt att expandera, föreställningar på vintern och längre turnéer är andra planer som Dag Ridderstedt smider.  

Och det ställs högre krav på en landsortsopera menar Ridderstedt 

- I en storstad kan man ju bara sätta in en annons om att spela Carmen och det kommer mycket folk, oavsett kvalité, säger Ridderstedt. 

Målet är att lyckas genom att locka ny publik till operan och det gör man genom att inte se ut och låta som traditionell opera utan genom folklighet. 

- Opera i grunden är teater, man får aldrig glömma det. Vill man dessutom nå nya teatergrupper så är det viktigt att behålla närheten mellan publik och scen, säger Dag Ridderstedt och tillägger att de aldrig kommer gå ifrån principen att framföra operan på svenska.

Petter Anhoff
petter.anhoff@sr.se