Golf

Seger efter särspel för Helen Alfredsson

Med tre birdies i särspelet knäckte Helen Alfredsson alla konkurrenter i penningstinna Evian masters. Det var hennes första seger sedan 2003.

Evian masters har den näst högsta prissumman av alla damtävlingar, bara US open är värre.

Men med fem hål kvar av tävlingen var Helen långt från segerchecken på drygt 4,4 miljoner kronor. Då låg hon fem slag efter ledande Na Yeon Choi.

Men efter tre birdies av Helen och två bogeys av Choi på de avslutande hålen blev det särspel om slutsegern. Ett särspel som även brasilianskan Angela Park var med i. Park fick dock nöja sig med par på det första särspelshålet samtidigt som Choi och Alfredsson gjorde birdie, därmed var Choi borta.

Alfredsson gjorde birdie även på det andra och tredje särspelshålet men för Choi tog det roliga slut på det tredje särspelshålet. Efter ett misslyckat utslag av Choi slutade det med par för henne och seger för Helen.

Helen har sköna minnen sedan tidigare i Evian masters. Hon vann den första upplagan av tävlingen, 1994, och fyra år senare upprepade hon segern.

När söndagens triumf var klar jublade publiken högt åt den populära segrarinnan och Helen fick ta emot pokalen av den franske fotbollseleganten Zinedine Zidane. Han hällde i champagne i hennes pokal och hon skrattade gott åt det, lika gott som åt segern.

Alfredsson är efter några tunga år nu tillbaka på allvar. Det visade hon redan i slutet av juni när hon kom tvåa i US open och på söndagen blev hon alltså en vinnare igen efter fem års segertorka.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se