Sörmland

Församlingar oroade över ekonomin

Det finns många anledningar till att drygt 2000 sörmlänningar varje år väljer att gå ur svenska kyrkan. Många församlingar är oroade över att så många väljer att lämna svenska kyrkan, bland annat eftersom varje medlem som går ut betyder minskade inkomster.

Det finns många anledningar till att drygt 2000 sörmlänningar varje år väljer att gå ur svenska kyrkan.

Som vi berättade om igår så är många församlingar oroade över att så många väljer att lämna svenska kyrkan, bland annat eftersom varje medlem som går ut betyder minskade inkomster.

Utanför Nicolaikyrkan i Nyköping möter vi Ulrika Jacobson Bjurström, som är troende och med i svenska kyrkan. Hon är inte förvånad över utvecklingen.

Det finns såklart många anledningar till att nästan 17 000 sörmlänningar aktivt valt att lämna svenska kyrkan sen statskyrkan upphörde år 2000.

Trots att församlingarna kämpar med en allt snålare ekonomi efter att många lämnat svenska kyrkan så sitter kyrkan centralt på ett större kapital och kyrkofonden har under ett par års tid också gjort extra utbetalningar för att stärka församlingarnas ekonomi, och det finns förslag om en fortsättning av dom utbetalningarna.

Staten bidrar också med flera miljoner varje år i form av renoveringsbidrag för att bevara kyrkobyggnaderna som skyddas av kulturminneslagen. Församlingarna i Sörmland får nästa år dela på drygt 20 miljoner kronor.

Men det är fortfarande oklart vad som händer med statens bidrag efter år 2010 och kyrkan och staten har nu överläggningar om hur bidragen ska se ut efter det.

Katarina Larsson
katarina.larsson@sr.se