Sjuhärad

Lämna hunden i bilen förödande

Så sent som i fredags lämnades en hund i en het bil i Borås. Att lämna sin hund i bilen när det är varmt ute kan innebära stora konsekvenser för hunden.

Nu föreslås en lagändring mot djurplågeri.

Hundar kan inte svettas och blir lätt överhettade, vilket kan leda till att de kollapsar och dör.

– Jag tycker det är fruktansvärt, det finns inget försvar. Man kan som person sätta sig i bilen själv, och du behöver bara sitta där i en halv minut, sen känner du att det inte går, säger Lillemor Tapper som arbetar med hundar i Ulricehamn.

Vid polisens hundsektion i Göteborg säger man att det inte spelar någon roll om bilen står i solen eller i skuggan eftersom det blir mycket varmt i bilen även om det är skugga.

Och Lillemor Tapper reagerar alltid när hon ser hundar som sitter i bilar och hon har också varit med och räddat livet på flera. Och hon har några tips om vad man kan göra om man ser en hund som är instängd i en bil.

– Skulle det vara så att du hittar en hund i som man ser mår dåligt. Försök att få ut den så fort det går. Och lag lagen säger väl att man får inte krossa rutan i onödan, men i nödsituation får du faktiskt göra det och plocka ut hunden. På med våta kalla handdukar, det är det första man kan göra själv.

Kan hamna i register
Jordbruksdepartementet föreslår nu att att alla personer som har förbjudits att ha djur ska samlas i ett centralt register. Registret ska innehålla personnummer, adress och grunden för beslutet om djurförbud.

Under perioden 2004 till 2007 har antalet personer som har förbjudits att ha djur fördubblats, från 80 till 163. Men uppgifterna om dessa personer stannar hos länsstyrelsen, vilket i praktiken innebär att den som har djurförbud i ett län kan flytta till ett annat och skaffa djur där utan att bli upptäckt.

Enligt förslaget ska också privatpersoner kunna ta del av registret. Uppgifterna om djurförbud kan vara viktiga för till exempel den som ska sälja ett djur till en annan person eller om en arbetsgivare ska anställa någon för att ta hand om djur.

Senast den 1 juli nästa år kan djurförbudsregistret komma att tas i bruk.

Sophia Herter
sophia.herter@sr.se