Lista ska sätta press i aidsbekämpning

Hiv och aids är ett globala problem, men alla regeringar är inte lika intresserade av att ta tag i dem. För att få koll på hur mycket som egentligen görs och för att kunna sätta en blåslampa på dem som inte gör tillräckligt har den svenskbaserade organisationen Aids Accountability International arbetat fram ett sätt att rangordna ländernas insatser.

– Det behövs utifrån det som länderna har utlovat att det ska göra. och vi hoppas att ett jämförelseindex ska stimulera länderna att förbättra sig. Dessutom är det en hjälp för aktivistorganisationer som behöver någon sorts verktyg att visa för regeringar, säger Jaran Eriksen på Aids Accountability International.

Rangordningen görs utifrån hur väl länderna lever upp till en FN-deklaration som de flesta länder skrivit på, där de förbinder sig att på olika sätt bekämpa hiv och aids. Den rör allt från fakta om hur många som är smittade till förebyggande arbete och mänskliga rättigheter.

Siffrorna kommer främst från FN men det svåra är att få tag på heltäckande information som man också kan lita på. Lagar mot till exempel homosexualitet är ett exempel på försvårande omständigheter, enligt Jaran Eriksen:
– Det som är olagligt låtsas man ofta som om det inte finns och då finns inga data heller.

Metoden ska presenteras på en internationell aidskonferens i Mexiko i augusti men vilka länder som är bäst och sämst blir inte klart förrän senare i höst . Jaran Eriksen tror att listan kommer att få fart på de länder som inte gör tillräckligt:
--Vårt mål är att stimulera länderna att rapportera in mera, för vi tror att det kommer att förbättra situationen i världen.

Helena Sannemalm
vet@sr.se