Jupiters röda fläck har svalt en annan

På nya bilder från Hubbleteleskopet kan man se hur den stora röda fläcken på jätteplaneten Jupiter krockar med en annan liten röd fläck. En krock som är som ett jätteexperiment för astronomerna.

Den stora röda fläcken på planeten Jupiter upptäcktes av Galileo på 1600-talet. Nu visar nya bilder från Hubbleteleskopet hur den stora röda fläcken som i ett jättelikt Pacman-spel slukat en liten. Fläckarna är i själva verket virvelstormar och en sån här stormkrock ger astronomerna tillfälle att samla in data om förhållande på Jupiter.
– Genom att studera vad som händer när en fläck på Jupiter slukar en annan lär vi oss mer om vad som händer i dess atmosfär, säger Maria Sundin, astronom på Göteborgs universitet. Jupiter är ju den största av de fyra gasplaneterna och den ligger ju ganska långt bort i vårt solsystem, så det är inte så lätt att åka dit och göra experiment. Så därför blir vi astronomer glada när det händer något speciellt på planeten för det motsvarar ett experiment. Vi kan lära oss mer om hur vindarna rör sig, vilka ämnen som ingår med mera. 

Stormkrocken ägde rum under några månader i början på sommaren och det finns ännu inga publicerade forskningsresultat, men redan nu kan Maria Sundin utläsa en del från bilderna:
– Det jag kan se är att den lilla fläcken blir väldigt utdragen. Då förstår man hur den stora röda flcäken snurrar runt. Och av färgändringar kan man utläsa temperaturer och vilka ämen som ingår.

Lars Broström
lars.brostrom@sr.se