Jokkmokk

En positiv ändring på läroplanen

Läroplanen i Jokkmokk är ny. Snart får grundskole elever lära sig om samisk kultur och historia. Skolchefen i Jokkmokk Bert-Olov Ström berättar att detta kommer vara ett obligatoriskt inslag i skolan.

Det började med ett medborgarförslag till kommunfullmäktige och nu blir förslaget verklighet. Nu ska sameskolstyrelsen, sameskolan och kommunal skolan diskutera fram en bra kursplan. Enligt Bert-Olov Ström ska det vara både praktiska och teoretiska lektioner.

– Vi lever i hjärtat av Lulesamiskt område och det är viktigt att barnen får med sig kunskap om sin egen omgivning, säger Bert-Olov Ström. 

Var stolt
Tanken med den nya läroplanen är att den ska återkomma varje år. En bred kunskap om urbefolkningen i ens egen hemtrakt är inte fel tycker Bert-Olov Ström. Han anser även att ungdomarna ska vara stolta över att de lever i en kommun där Sveriges urbefolkning finns.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio