Somalia Summer Games i farozonen

Polisen och politiker överväger förbjuda nya somaliska fotbollsturneringar i framtiden efter några våldsincidenter i Stockholm. Somalia Summer Games firar 10 årsjubileum. Det har spelats fotboll och arrangerats olika kulturaktiviteter. Tusentals unga och vuxna från olika delar av Sverige och Europa har sammanstrålat i Rinkeby och Tensta. Man har umgåtts och festat förutom att spela fotboll. Men det även finns en baksida.

Reporter: Alberico Lecchini

Flera våldsincidenter har förstört den goda stämningen och nu anser en del poliser och vissa stadelspolitiker att dessa turneringar bör stoppas redan idag och även i framtiden.

De allvarligaste incidenterna ägde rum på kvällarna och inte i samband med fotbollsmatcherna. Förutom en som hände i torsdags, och som orsakades av en fyrverkeripjäs som riktades mot fotbollspelarna, studsade på planen och hamnade på den motsatta läktarsidan. Den träffade en liten pojke i benet. Han fick allvarliga brändskador och fick köras till sjukhus. Fotbollmatchen stoppades omedelbart, berättar Johny Lind, polisbefäl hos polisen i Södra Järva.

Enligt polisens rapportering har flera bråk startats på olika platser då har ungdomarna också fått allvarliga skador. Fyra har vårdats på sjukhus. En väktare fick också en del stryk när han försökte stoppa ett bråk i Rinkebys tunnelbana station, och fick vård på sjukhus.

Bråket har inte något religiös eller politisk bakgrund, hävdar polisen. Utan ses som spontana reaktioner mellan olika grupper och individer, mest lokala gäng mot de besökande ungdomarna från andra länder. Eller fans som inte accepterar att deras lag har slagits ut ur turneringen.

Men Hamsi Ahmed som är orförande på Somaliska Idrotts- och Kulturföreningen i Stockholm tycker att turneringen har pågått utan stora problem och att hans förening har satsat på säkerhet så långt det går i samrbete med polisen.

Om risken för att turneringen kan stoppas i framtiden anser Hamid Ahmed att det skulle vara olyckligt.

- Det är ett bra sätt att stoppa allvarligare vandalisering och bråk under sommartiden, säger han.

Och Ördur Jonsson, vakmästare i Rinkeby Folkets Hus som jobbar tillsammans med turneringens arrangörer, instämmer med det positiva med dessa turneringar.

Två parallella fotbollsturneringar har pågått nästan samtidigt i Stockholm. Den ena organiserades av Somaliska Europeiska Ungdoms Kultur och Idrott -SEUKI- och avslutades förra helgen.

Det andra pågår fortfarande under denna vecka och arrangeras av Somaliska Idrotts- och Kulturföreningen i Stockholm.