SÖRMLAND

Svårt att hitta ungdomsvårdsplatser

Flera sörmländska kommuner har svårt att hitta ungdomsvårdsplatser till ungdomar som far illa. Det är statens institutionsstyrelse, SIS, som har platserna för de barn och ungdomar som kommunens socialtjänst beslutar att omhändertas enligt LVU, lagen om vård av unga.

– Har vi bedömt att en unge är i behov av skydd och SIS inte har haft möjlighet att bereda oss det vi önskar så är det klart att det är frustrerade, säger Helena Ekroth som är ställföreträdande enhetschef på familjeförvaltningen i Eskilstuna.

Genom anmälningar från föräldrar, skolan eller polisen kan socialtjänsten få vetskap om en ung människa som far illa och kan då göra en så kallad LVU-placering som betyder att ungdomen behöver skyddas från sig själv. Ofta handlar det om drogmissbruk och kriminalitet eller att man skadar sig själv på annat sätt.

Flera sörmländska kommuner berättar att de ibland har svårt att få en akut ungdomsvårdsplats och då måste försöka lösa situationen i kommunen med till exempel en familjehemsplacering eller en avgiftningsplats på sjukhus som sis också kan hjälpa till med.

Bengt Johansson är placeringschef på Statens institutionsstyrelse och han säger till Sveriges Radio Sörmland att han förstår kommunernas frustration om att de ibland har svårt att snabbt ordna fram en plats.

– Vi har en hög beläggning här och en tajt platssituation men det går i vågor, säger Bengt Johansson.

Sara Ridderstedt
sara.ridderstedt@sr.se