USA

Nästa president ärver rekordunderskott

I USA räknar Vita huset med ett ännu större budgetunderskott nästa år än tidigare väntat. Det är ett rekordunderskott på motsvarande nästan 3 000 miljarder kronor. Det innebär att USA:s näste president får ta över i ett värre budgetläge än tidigare förutspått.

USA:s ekonomi bekymrar många amerikaner. Washingtonbon Michelle Jacobson är orolig för de närmsta åren.

Michelle Jacobson som tittar på solnedgången från en bänk vid floden Potomac i Washington tror att det kommer att bli mycket värre innan det vänder och blir bättre.

Vita huset har ändrat prognosen för nästa års budgetunderskott till drygt 480 miljarder dollar. I februari uppgav president George Bush att underskottet 2009 skulle landa på 407 miljarder dollar. Det rekordhöga underskottet motsvarar nästan ofattbara 3 000 miljarder svenska kronor.

Några förklaringar till att det nu blir större än väntat är den fortsatta ekonomiska inbromsningen som förstärkts av bolånekrisen och jättekostnader som tillkommit för det tvååriga stimulanspaket som kongressen antagit som finansiell medicin.

Dessutom kostar krigen i Irak och Afghanistan mångmiljardbelopp. Vita husets talesperson Dana Perino säger att regeringen inte ber om ursäkt för att ha använt pengar till att skydda det amerikanska folket.

Washingtonbon Michael Kelly blickar ut över båttrafiken på Potomac. Han arbetar inom restaurangnäringen och märker att folk inte har råd att gå ut och äta lika mycket längre. Han tror också att det är ännu sämre tider att vänta. Det är illa när medelklassen blir pank, säger han.

Medelklassen är ryggraden i samhället, säger Michael Kelly. Den ekonomiska nedgången kommer att försvåra ansträngningarna att få budgeten i balans och ställa nästa president inför stora utmaningar.

Budgetåret 2009 inleds i oktober i år och bedömare i USA menar att budgetunderskottet försämrar George Bushs eftermäle när det gäller ordningen på finanserna. Presidenten ärvde ett överskott när han flyttade in i Vita huset.

Däremot ser det nuvarande budgetårets underskott ut att bli mindre än väntat. En förklaring är att skatteintäkterna har varit fortsatt relativt höga trots den ekonomiska inbromsningen.

Beatrice Janzon, Washington
beatrice.janzon@sr.se