Gävle

Sesam tar emot flyktingungdomar

Gävle har fått ett nytt hem för ungdomar som kommer ensam till Sverige. Sedan ett par veckor bor 15 tonåriga killar från Afganistan, Irak och Somalia på boendet som heter Sesam och ligger i stadsdelen Öster.

På Sesam får de ensamkommade ungdomarna stöd av personalen att lära känna Sverige, och samtidigt träning i att klara sig själva.

– Det här boendet betyder väldigt mycket. De här ungdomarna, som är under 18 år har ett stort behov av en vuxen persons stöd och vägledning, säger Sherzad Mustafa som är boendestödjare på Sesam.

Kommunen klarade inte mottagandet
Sedan början av juli bor femton pojkar mellan 16 och 18 år i varsin liten etta på Sesam. De äter och umgås i gemenskapsutrymmen och pedagogiskt utbildad personal finns på plats hela tiden. Pojkarna är asylsökande och har varit i Sverige i ungefär en månad, till hösten ska de börja gymnasiet på Polhemsskolan.

Förra året klarade kommunen inte att ta hand om det 20-tal ungdomar som kom hit. Flera placerades i socialens utredningshem, som inte alls var anpassade för deras behov. Men nu finns alltså Sesam.

Stora förhoppningar
Goled är 17 år och kom från Somalia för tre veckor sen. Han trivs på Sesam och har redan lärt sig några ord svenska. Hans förhoppningar inför framtiden är höga.

– När jag blir vuxen vill jag hjälpa min mamma och mitt folk, säger Guled. Jag vill bli affärsman och kanske författare. Och gärna vinna Nobels fredspris.

Mona Eklöf är verksamhetsansvarig. Hon jobbar med att skapa en meningsfull vardag för ungdomarna.

– De får lära sig att sköta hushållet tillsammans med personalen, får prova olika fritidsaktiviteter och träna svenska tillsammans, berättar hon.

Anne Markowski
anne.markowski@sr.se