Dikanäs

Negativ samiskflagga


Samiska flaggan är inte välkommen i Dikanäs. Ortsborna protesterar och anser det är negativt för handeln om den samiska flaggan syns.

Lars-Anders Esenfjäll vann 1,8 miljoner kronor och bestämde sig för att köpa en flaggstång med samiska flaggan. Han ville flagga med den och visa att Dikanäs är en samisk ort, men han fick inte.

– Det är tragiskt att det ska vara så här 2008, Sverige erkänner minoriteter och urbefolkningar världen över. Men tar inget beslut om ILO 169 och det gör att Sverige inte vill erkänna samerna som minoritet och då blir det motsättningar mellan samer och ortsbefolkningen, säger Lars-Anders Esenfjäll.


Konsum lägger krokben
Han hade frågat kommunen om lov att resa flaggan, men när han skulle göra det visade det sig att affären konsum ägde marken. Enligt Lars-Anders Esenfjäll reagerade de starkt på flagg planerna. Konsum ansåg att handeln drabbas om den samiska flaggan syns.

– Jag förstår inte, folk tyckte det var jätte bra när vi fick de samiska skyltarna hit, och turisterna tyckte om samiska språket ännu bättre, säger Lars-Anders Esenfjäll.

Trots alla motsättningar har han bestämt sig för att resa flaggstången, nu på sin egen tomt. Det för att ingen ska kunna stoppa honom.

– De får säga vad de vill, jag bjuder på det, säger han

Marit Kuhmunen
marit.kuhmunen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio