Grafen är världens starkaste material

Hård som diamant, brukar man säga och nu kan man också säga, stark som grafen. För det har visat sig att det nya supermaterialet grafen som upptäcktes 2004 är världens starkaste.

Grafen består av ett tunt, tunt lager som bara är en atom tjockt, precis sådant kol som finns i vanliga blyertspennor. Nu har forskare vid Columbia University i USA kunnat visa att grafenet är det hittills starkaste material man känner till.

Styrka mäts med diamantspets
Genom att i ett mikroskop trycka på ett tunt lager av ett ämne med en särskild rundad diamant så mäter man olika ämnens styrka. Precis innan det går sönder så stannar man och mäter hur djupt diamanten kunnat pressa sig in. Med hjälp av fördjupningen och kraften man applicerat har man kunnat räkna ut hur starkt grafenet är.

Kan bära flera ton
Avgust Yurgens som är docent i fysik på Chalmers tekniska högskola jämför det med att om man ökar tjockleken på grafen-membranet och trycker på det med en vanlig penna så behövs det ungefär två ton av kraft för att göra ett hål i membranet. Ett annat räkneexempel är att en millimeter tjock tråd av grafen skulle klara av att bära hela 14 ton innan den brister.

Forskarna bakom mätningarna menar att det nya styrkerekordet nu kommer att bli en referenspunkt för ämnes styrka på samma sätt som diamant är en referenspunkt för materials hårdhet.

De här resultaten publiceras i tidskriften Science.

Marcus Hansson
marcus.hansson@sr.se