Australien ändrar kritiserad flyktingpolitik

Australien skrotar en stor del av sin internationellt kritiserade flyktingpolitik. Asylsökande ska inte längre låsas in bakom taggtråd i de tidigare så beryktade lägren och inga barn eller deras föräldrar ska överhuvudtaget hållas inlåsta, meddelade landets migrationsminister Chris Evans på tisdagen.

– Den här nya flyktingpolitiken handlar inte om att öppna dörren på vid gavel, utan helt enkelt om en humanare behandling av asylsökanden, sade Chris Evans i australiensisk tv.

Landet hade dessförinnan fått utstå hård kritik, även från FN-håll, angående de beryktade lägren som av vissa människorättsorganisationer jämförts med koncentrationsläger.

Asylsökanden som fått avslag men som inte kunnat skickas tillbaka till ursprungslandet har hållits inspärrade i lägren i åratal och riskerade att förbli där i all framtid. Även de som sökte asyl låstes in tills ärendet avgjordes.

Enligt de nya bestämmelserna som regeringen nu inför så ska inga personer över huvud taget låsas in i väntan på att asylärendet ska avgöras, om inte den asylsökanden hotar den allmänna säkerheten.

Amnesty International, som tidigare kritiserat Australien, välkomnar detta som ett steg i rätt riktning, bort från den hårdföra politik som fördes under den tidigare konservativa australiensiska regeringen. Men dagens opposition varnar för följderna.

– Det här blir en signal till världens människosmugglare, att dörrarna öppnas på vid gavel igen, sade Christofer Ellison, en av de ledande inom det Liberal Party.

Den nya regeringen slår bort de här farhågorna och migrationsminister Chris Evans påpekar att även Australien måste följa internationella lagar.

– I och med den nya flyktingpolitiken så har nu regeringen uppfyllt i stort sett allt det de lovade inför valet 2007, nämligen att närma sig Europa i fråga om klimatfrågan, minska engagemanget i Irak och ändra flyktingpolitiken, säger Chris Evans.

Vladisalv Savic, Bangkok
vladislav.savic@sr.se